Preventie

Preventie gehoorschade

“Als je met een naald door het oor naar binnen zou gaan en met een naald door je oog, dan kom je op het kruispunt van die twee naalden bij het slakkenhuis uit; heel diep opgeborgen in je hoofd. Het slakkenhuis zit weer opgeborgen in het rotsbeen, het hardste bot wat je hebt in je lichaam. Dat geeft wel aan dat het een belangrijk orgaan is dat goed beschermd moet worden. Het slakkenhuis is de plek waar geluidstrillingen worden omgezet naar zenuwprikkels voor de hersenen. Het orgaan waar je echt mee hoort! Wees er zuinig op.”

professor P. van Dijk

Hoor Friesland maakt zich sterk voor preventie van gehoorschade. Dit doen we door middel van het geven van voorlichting op scholen, in samenwerking met de GGZ. We geven lezingen, delen informatie via folders en ons Infoblad, we bezoeken festivals en spreken met de organisatie, bezoekers en geluidstechnici.

Door veel aan de weg te timmeren hopen we iets kunnen bijdragen aan de maatschappelijke discussie over geluid en gehoorbeschadiging. De oplossing lijkt zo simpel: zet de muziek zachter, maar zo eenvoudig gaat het niet. Een gezondheidsboodschap is altijd moeilijk te verkopen en is ook niet populair. Denk bijvoorbeeld aan de stoppen-met-rokencampagnes. Toch is het een feit dat de norm wat betreft roken is veranderd. Hopelijk gaat de norm ook veranderen op gebied van geluid en gehoorbeschadiging. Daar gaan we voor!

Hoe voorkom je gehoorschade door (te) harde muziek?

Wie regelmatig een club bezoekt, naar popconcerten en festivals gaat of veel naar Mp3-spelers luistert, stelt zichzelf bloot aan hoge geluidsdoses die kunnen leiden tot gehoorschade. Wat zijn ‘hoge’ geluidsdoses en wat is een ‘veilig’ volume?

Risico’s van harde muziek

Als je regelmatig en over een langere periode naar harde muziek luistert, heb je een verhoogde kans op gehoorschade. De haarcellen in je binnenoor worden dan teveel blootgesteld aan hard geluid, waardoor ze beschadigen en afsterven. Dit kan ervoor zorgen dat je minder goed gaat horen (lawaaislechthorendheid) en kan leiden tot tinnitus (een constante piep in je oren) of hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid).

Wanneer is muziek schadelijk?

Of geluid schadelijk is, is afhankelijk van hoe lang en hoe vaak je eraan blootgesteld wordt en hoe hard het dan is. De combinatie van deze factoren bepaalt de hoeveelheid geluidsdruk waaraan je gehoor wordt blootgesteld.

Waaraan herken je gehoorschade?

Een piep in je oren is voor de meeste mensen een bekend geluid na een avondje stappen. Vaak is deze piep de volgende ochtend weer verdwenen. Dit betekent echter niet dat alle haarcellen in het oor zijn hersteld. Een piep in je oren duidt op gehoorschade en kan overgaan in een chronische piep (tinnitus). Neem de piep dan ook serieus. Andere vormen van gehoorschade zijn gehoorverlies, het links of rechts anders waarnemen van verschillende toonhoogtes (diplacusis), overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis) of het waarnemen van vervorming in muziek (distortie).

Hoe werkt geluid?

De sterkte van geluid wordt uitgedrukt in decibel (dB). De geluidsdruk neemt exponentieel toe. Als het volume met 3 dB stijgt, betekent dit dus een verdubbeling van het geluid. Je neemt het misschien niet als verdubbeling waar, maar je gehoor wordt dubbel zo zwaar belast.

Wat is veilig?

Een veilige norm voor vrijetijdsgeluid is 88 dB. Hierin kun je 8 uur lang, vijf dagen per week ‘veilig’ verblijven (dit is 40 uur per week). Het optreden van gehoorschade is echter een optelsom van geluidsvolume, tijdsduur en frequentie van het luisteren naar hard geluid. Met een toename van een paar dB neemt door de verdubbeling van het geluid het aantal uren dat je veilig ergens kunt verblijven al snel af. Een volume van 103 dB is dan nog maar 1 uur per week verantwoord.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt treffen om gehoorschade te voorkomen, zodat je toch van muziek kunt blijven genieten.

 1. Draag gehoorbescherming
  Draag goede gehoorbescherming op plekken waar je zelf het geluidsniveau niet bepaalt. Er zijn gehoorbeschermers voor verschillende situaties. Goede gehoorbeschermers zijn zo gemaakt dat ze het risico op lawaaischade terugdringen én de gebruiker voldoende ‘bewegingsvrijheid’ bieden. Voor het uitgaan zijn er oordoppen met een muziekfilter. Dit filter vervormt de muziek niet en zorgt ervoor dat je de mensen om je heen nog goed kunt verstaan. Deze oordoppen zijn zo klein dat je ze nauwelijks ziet zitten. Er zijn ook speciale filters voor op de motor en er zijn filters die je tijdens het klussen kunt gebruiken. Als je vaak in een lawaaiige omgeving verkeert, is het aan te raden om op maat gemaakte oordoppen (otoplastieken) aan te schaffen. Schuimoordoppen (‘herriestoppers’) zijn geschikt om mee te slapen, maar worden niet geadviseerd om te gebruiken tegen harde muziek en lawaai, omdat ze vaak niet goed passen en het gehoor daardoor onvoldoende beschermen. Goede oordoppen met filters en otoplastieken zijn te verkrijgen bij de audicien of via het internet. Voor een overzicht van gehoorbescherming, zie: www.oorcheck.nl;
 2. Houd afstand tot de boxen
  Hoe dichter je bij de boxen staat, hoe zwaarder je gehoor wordt belast door de harde muziek. Zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt. Wil jij weten of jij risico loopt op gehoorschade tijdens het uitgaan? Download de dB-app in de iTunes App Store;
 3.  Beperk het geluidsniveau op je mobiele telefoon
  Door het geluidsniveau van je mobiele telefoon te beperken, voorkom je dat je gehoor aan te veel hard geluid wordt blootgesteld, waardoor haarcellen beschadigd kunnen worden. Gebruik de volumebegrenzer op je mobiele telefoon, als die erop zit;
 4. Test regelmatig je gehoor
  Door regelmatig je gehoor te testen zijn eventuele problemen vroeg opgespoord. Dit kan online via de www.hoortest.nl of www.oorcheck.nl.

Mobiele telefoon

De mobiele telefoon is voor veel mensen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Veel mensen weten echter niet dat je gehoor beschadigd kan raken als je te veel of te hard naar een smartphone luistert. De smartphone is een van de grootste veroorzakers van gehoorschade bij jongeren. Een op de vijf jongeren loopt risico op blijvende gehoorschade.

Wanneer is het schadelijk?

De combinatie van te veel, te vaak naar te harde muziek luisteren maakt dat je gehoor onomkeerbaar beschadigd kan raken. Ook het type mobiele telefoon en de kwaliteit van de hoofdtelefoon zijn van invloed. Zie www.oorcheck.nl voor een overzicht van hoofdtelefoons. Doe de Mp3-check om te testen of jij veilig luistert naar je mobiel.

Waar kun je op letten?

– Gebruik de volumebegrenzer op je mobiele telefoon;
– Zorg ervoor dat je nog kunt horen wat er om je heen gebeurt;
– Geef je oren af en toe rust door je hoofdtelefoon af te zetten;
– Kies een goede hoofdtelefoon.

Nieuws

lees meer

Agenda

iets voor jou

Nieuwsbrief

schrijf je in

DONEER

steun ons