Aanvragen tolken voor slechthorenden of CI-dragers

Je kunt je in meer of mindere mate wel redden met je hoortoestel en soloapparatuur of met je cochleair implantaat, maar in bepaalde situaties is communiceren lastig. Het kost je moeite om alles goed te volgen en na afloop van bijvoorbeeld een teamvergadering of leuke cursus ben je ontzettend moe. Met een schrijf- of gebarentolk kun je alles volgen. Bespaar jezelf een hoop energie en mis niets van het gesprek! In Nederland wordt de inzet van een tolk vergoed als je slechthorend bent.

Hoe slechthorend moet je zijn?

De overheid gebruikt als richtlijn voor toekenning van tolkvergoeding een gehoorverlies van 35 dB aan het beste oor. Het maakt niet uit wat de oorzaak of de vorm van je slechthorendheid is. Met een tolkvoorziening (vergoeding) voor je werk, opleiding of in privésituaties kun je kosteloos een tolk inzetten, daar waar jij dat nodig vindt.

Tolkmethoden voor slechthorenden of voor mensen met een CI

Er zijn verschillende tolkmethoden voor slechthorenden en doven. Je bent natuurlijk vrij om te kiezen wat jij prettig vindt:

  • Schrijftolk: geen gebaren, maar ‘live’-ondertiteling. Een schrijftolk kan heel prettig zijn wanneer je (nog) geen gebaren kent. Deze typt op spreeksnelheid alles wat er gezegd wordt. Ondertussen lees je mee op een tablet of laptop. Gesprekken zijn een stuk minder vermoeiend én je kunt er zeker van zijn dat je alles goed mee hebt gekregen;
  • Tolk NmG: gesproken Nederlands ondersteunen met gebaren. Als je al bekend bent met gebaren of interesse hebt in ondersteunende gebaren, dan is een tolk NmG (Nederlands met gebaren) erg handig. De tolk zorgt voor een duidelijk mondbeeld en ondersteunt het Nederlands met gebaren;
  • Tolk Gebarentaal NGT: voor diegenen die wel Gebarentaal kennen.

Tolkuren aanvragen

Als je een gebarentolk of schrijftolk in wilt zetten in privésituaties, dan heb je tolkuren nodig. Deze uren kun je aanvragen bij Tolkcontact (https://www.tolkcontact.nl/tolkvoorziening/tolkuren-aanvragen).

Een tolk regelen

Als je tolkuren hebt, dan kun je een gebarentolk of een schrijftolk inzetten. Je kunt de tolk zelf regelen bij Tolkcontact (https://www.tolkcontact.nl/) een tolk voor je laten zoeken.

Spoedgevallen

Bij spoedgevallen probeert Tolkcontact altijd een tolk voor je te regelen.

Bronnen: www.tolkcontact.nl

Nieuws

lees meer

Agenda

iets voor jou

Nieuwsbrief

schrijf je in

DONEER

steun ons